NOTÍCIES

El Consolat de Mar nomena els nous cònsols del Consell de Vint en el marc de la diada de Sant Marc

By Sense categoria

El 14 de maig de 2024 el Consolat de Mar de la Cambra de Comerç de Barcelona ha celebrat la diada de Sant Marc, patró del Consolat, en una jornada que ha reunit representants del món cameral, empresarial, polític i judicial de Barcelona i Catalunya. En el marc de la jornada, la institució ha nomenat els membres que formaran part del Consell de Vint.

El Consolat de Mar actua a través del Consell de Vint, presidit pel president de la Cambra de Comerç de Barcelona i integrat per 20 cònsols: 19 membres designats pel Ple de la Cambra a proposta del Comitè Executiu, tots ells persones de prestigi reconegut en els camps industrial, comercial i de serveis de la demarcació cameral; i un vintè cònsol que correspon al president de la Llotja de Cereals, atesa la cooperació històrica d’aquest ens amb el Consolat de Mar.

Els cònsols que integren aquest òrgan són. Víctor Blanc, Maria Dolors Callis, Josep Maria Coronas, Ignasi Costas, Raimon Domènech, José Luis Esteban, Pilar Fernández, Isabel Galobardes, Emma Gumbert, Vicenç Hernández, Sofia Lluch, Jesús Lozano, Ramón Nadal, Pascual Ortuño, Elisabeth Parés, Isabel Pérez, Genís Roca, Miquel Trias, Oriol Valentí i David Vilà.

Els nous membres del Consell de Vint enceten una nova etapa marcada per la transversalitat sectorial, la voluntat de col·laboració i una aposta ferma per promoure la mediació com a sistema de resolució de conflictes i la promoció d’una justícia sostenible.

La jornada patronal va consolidar la seva aposta per la mediació i l’arbitratge com a mecanismes adequats per a la resolució de conflictes, així com el paper del Consolat de Mar com a institució referent en aquest camp.

L’acte va comptar amb la participació de la consellera de Justícia en funcions de la Generalitat de Catalunya, Gemma Ubasart, i la magistrada de l’Audiència Provincial de Barcelona i presidenta del Grup Europeu de Magistrats per la Mediació a Espanya (GEMME) Carme Guil, que va pronunciar la ponència principal de la jornada sota el títol “Seguim confiant en la justícia divina o apostem per una justícia més humana?”. Entre els assistents de l’acte també s’hi trobava la magistrada Yolanda San Pastor, Cap de la Secció de Mediació del Consell General del Poder Judicial, i la directora general de Dret, Entitats Jurídiques i Mediació del Departament de Justícia de la Generalitat, Imma Barral.

Aprovació de l’Avantprojecte de Llei Orgànica de mesures en matèria d’eficiència del servei públic de justícia

By Sense categoria

El passat 12 de març de 2024 el Consell de Ministres va aprovar l’Avantprojecte de Llei Orgànica de mesures en matèria d’eficiència del servei públic de justícia i d’accions col·lectives per a la protecció i defensa dels drets i interessos dels consumidors i usuaris.

Dins aquest avantprojecte s’incorporen les mesures relatives als mitjans alternatius de solució de controvèrsies (MASC) en favor de l’eficiència processal.

L’avantprojecte regula aquests mitjans i la seva aplicació en via no jurisdiccional, a l’àmbit mercantil i civil. Es potencia així la negociació entre les parts a través d’instruments com ara la mediació, la conciliació privada, l’oferta vinculant confidencial i l’opinió d’expert independent per trobar solucions acordades a les seves disputes.

L’ús d’aquests mitjans ja és comú i reeixit en altres països, i es preveu que ajudin a evitar litigis i alleugerir la sobrecàrrega de jutjats i tribunals.

Veure més informació -> Aquí

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona comunica formalment l’assumpció plena del seu càrrec en tant que president alhora del Consolat de Mar

By Sense categoria

El Dr. Josep Santacreu, en la sessió del Ple de la Cambra, tinguda el proppassat 31 de gener de 2024, va comunicar formalment la decisió d’assumir plenament les funcions de president del Consolat de Mar.

En aquest sentit, el president de la Cambra va explicar davant l’òrgan suprem de govern i representació de l’entitat que era intenció seva exercir plenament les funcions de màxima autoritat del Consolat que, com va precisar, s’adquireix automàticament en el moment de la investidura com a president de la Cambra, la qual cosa va succeir el dia 9 d’octubre de 2023.

Fins aleshores, el que ostentava el càrrec de Cònsol Major del Consell de Vint del Consolat, per delegació del president/a de la Cambra, va ser el Sr. Jordi Domingo Garcia-Milà, al qual en l’esmentada reunió del Ple de 31 de gener se li van agrair els serveis prestats.

En conseqüència, actualment és el president de la Cambra qui n’exerceix plenament les funcions de president del Consolat, tot havent declinat l’opció de la delegació de funcions en la figura de Cònsol Major.

D’altra banda, en l’esmentada sessió plenària de la Cambra, es va aprovar el nomenament de la nova Cònsol del Consell de Vint, Sra. Emma Gumbert i Jordan, en tant que empresària de reconegut prestigi i jurista experta en mediació laboral.

EXPOSICIÓ HISTORIOGRÀFICA – “DEL GÒTIC AL METAVERS”

By Sense categoria

Del 15 de juny al 22 d’octubre de 2023 es celebra al Museu Marítim de Barcelona l’exposició “Del Gòtic al Metavers” que proposa un viatge a través de la historia per conèixer els orígens del Consolat de Mar, la seva aportació al dret i a la història i la perspectiva de futur en l’àmbit de resolució de disputes.

Aquesta exposició combina diferents canals i suports per tal de comunicar la historia del Consolat de Mar des dels seus inicis fins la seva projecció de futur. Es presenten objectes reals i els libres més rellevants que recullen la historia d’aquesta institució, elements audiovisuals on professionals de gran prestigi ens expliquen els elements històrics i jurídics del Consolat de Mar, en especial, la seva aportació a la mediació, i elements immersius on es posen al servei del visitat unes ulleres i traslladar-se a través de la realitat virtual a una coca del segle XIV, que navegava pel mig del mar.

L’exposició compta amb el suport de la Cambra de Comerç de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, Barcelona Turisme, i la Llotja de Cereals de Barcelona.

El Consolat de Mar engega la celebració dels seus 750 anys d’història

By Sense categoria

El 24 d’octubre Tortosa va acollir l’acte inaugural de l’any commemoratiu 3/4 de Mil·lenni. Consolat de Mar, amb motiu dels 750 anys del naixement d’aquesta institució.

L’esdeveniment va tenir lloc a les 18 h al Teatre-Auditori Felip Pedrell i va comptar amb la presència de les principals autoritats del país, així com la Il·lma. Sra. Meritxell Roigé, alcaldessa de Tortosa; l’Excm. Sr. Jordi Domingo, cònsol major del Consolat de Mar i l’Excma. presidenta de la Cambra de Comerç, la Sra. Mònica Roca.

Per més informació i enregistrament -> Click